Boråstapeter Alla Tiders Hus – tapetteja kuudelta eri aikakaudelta

Boråstapeter Alla Tiders Hus – tapetteja kuudelta eri aikakaudelta

Ruotsalaisen Boråstapeterin uutuusmallisto Alla Tiders Hus kokoaa yhteen kuuden eri aikakauden perinteiset tapettityylit. Kuusi aikakautta ja 35 tapettia korostavat kotisi persoonallista ilmettä perinteikkäin tyylein aina vuosisadan vaihteesta nykypäivään.

Jugend – siroa, luonnollista ja romanttista

Jugend eli art nouveau aikakausi sijoittuu 1900-luvun vaihteeseen. Tyypillistä aikakaudelle ovat ornamentiikka, dynaaminen liike, aaltoilevat viivat ja epäsymmetriset linjat. Vaikka Jugendissa pyrittiin irrottautumaan aikaisempien aikakausien tyyleistä, sekoittuu siinä silti piirteitä esimerkiksi Ranskan rokokoosta, luonnosta ja jopa Japanin taiteesta.

Aratorp on klassinen vuosisadan vaihteen tapetti, jossa on 1900-luvun alulle tyypillinen kuvio: syreenin lehvästöjä ja kukintoja. Rehevä tapetti luo huoneeseen rauhallisen, kodikkaan tunnelman. Saatavana kolme sävyä, joista punainen on alkuperäinen.

Isokukkaisessa, ilmavassa Haga-tapetissa on siroja lumpeita yksivärisellä, pehmeästi meleeratulla taustalla. Tyyli on klassinen jugend ja art nouveau, ja tapetti on luotu Boråstapeterin historiallisen arkiston vanhasta alkuperäismallista. Saatavana on kolme värivaihtoehtoa.

Villastan-tapetti on 1900-luvun alusta ja edustaa jugendia. Kuosi on ilmava, siro ja luonnollisen romanttinen.  Kukkien tyylitelty muotokieli antaa tapetille lähes graafisen ilmeen.  Saatavana kaksi värivaihtoehtoa. Hohtavat kullanväriset yksityiskohdat viimeistelevät tyylin!

Art deco – rauhallinen, symmetrinen, ilmava

Art decon aikakausi sijoittuu 1920-, 1930- ja 1940-luvuille. Aikakaudelle tyypillisiä piirteitä ovat yksinkertaiset ja puhtaat muodot sekä symmetrisyys. Art nouveaun vaalet sävyt saavat väistyä intensiivisten sävyjen tieltä.

Kaunis Salängen-tapetti on peräisin Boråstapeterin historiallisesta arkistosta. Se on tyypillinen 1920-luvun malli, jossa on tyyliteltyjä kukkia ja geometrisia linjoja. Rauhallisuus, symmetria ja ilmavuus sekä beigen ja ruskean lämpimät sävyt luovat pehmeän, kodikkaan tunnelman.

Trädgårdsstaden on uusintapainos kauniista 1920-luvun tapetista, joka löytyi huvilasta Boråsin ulkopuolelta. Tyylitelty, ilmava kukkakuvio ja itämaiset vaikutteet ovat ajalle tyypillisiä. Ruskea tai beige tausta oli aikakaudella yleinen, mutta alkuperäinen malli on koboltinsininen.

1950-luku – leikkisiä linjoja ja hempeitä pastellinsävyjä

1950-luvun tyyliin kuuluvat leikkisät ja murretut sävyt. Pastellin eri sävyt olivat oikea hitti 50-luvulla, mutta niiden vastapainona myös harmaan, ruskean ja kermanvaalean sävyt olivat suosittuja. Kukat, hedelmät ja abstraktit muodot kuuluivat sisustukseen.

Ängby on klassinen 1950-luvun tapetti, joka on luotu Boråstapeterin arkiston alkuperäismallista. Hillityssä geometrisessa kuosissa on leikkisästi aaltoilevia linjoja ja pehmeän pastellinen väritys. Tapetti luo huoneeseen rauhallista harmoniaa ja henkii funkkiksen ja kansankodin ihanteita.

1950-luvun kukikas Flora-tapetti unohtui arkistoon pitkäksi aikaa. Nyt tyylitellyt niittykukat ovat jälleen painossa. Tiivis kuosi antaa huoneeseen rauhallisen, kodikkaan tunnelman ja tapetin värejä on helppo poimia muuhun sisustukseen.

1970-luku – ihanan retroa

1970-luvun sisustuksessa elää vahvana luonnosta haetut eri ruskean, vihreän ja keltaiset sävyt. Perinteisesti 70-luvun värimaailmaa on pidetty räikeänä, mutta joukosta löytyy myös hillitympiä sävyjä.

1970-luvun Kryddhyllan-tapetin kiemurteleva kukka-aihe on saanut vaikutteita jugendista ja Arts & Craftsista, tyyleistä, jotka nousivat suosioon 1960- ja 70-luvuilla. Miellyttävä värimaailma on lainattu luonnosta, mikä oli aikakaudelle tyypillistä

Vivalla on 1970-luvun tapetti, jonka tekstiilimäinen kudosmainen kuosi on toteutettu liimapainatuksella. Se on kaunis vaihtoehto 1960- ja 70-luvuilla yleisille kudos- ja meriruohotapeteille. Hillitty väriskaala luo eloisan ja kodikkaan, lähes yksivärisen vaikutelman.

2010-luku – luonnonmateriaaleja ja avaruutta

Nykypäivän sisustustyyli on minimalistinen, avara ja luonnonmateriaaleja kunnioittava. Skandinaavinen sisustustyyli on noussut suosioon, mutta myös kierrätys ja sen myötä kiinnostus uuden ja vanhan sekoittamiseen on nostanut päätään. Talojen avarat pohjaratkaisut antavat paljon tilaa leikitellä eri tapeteilla.

Sjöhagen on uusi graafinen tapetti, jonka geometrinen kuosi esittää arkkitehtonisia kaaria. Meleerattu kalkkimainen mattapinta ja pehmeä, sointuva värimaailma luovat kevyen ja ilmavan tyylin. Malli sopii huoneen kaikille seinille tai korostamaan osaa avoimesta pohjaratkaisusta.

Modernin Skogsparken-tapetin pehmeärajaiset lehdet tuovat tilaan luonnonrauhaa. Herkkä värimaailma sävy sävyyn lisää harmoniaa. Malli näyttää kauniilta huoneen kaikilla seinillä, mutta sopii myös katseenvangitsijaksi avoimeen pohjaratkaisuun.

Boråstapeterin Alla Tiders Hus -mallisto myynnissä Värisilmä-liikkeissä ja verkkokaupassa.