Maalaamalla ”uusi” mökki

Maalaamalla ”uusi” mökki

Oma remppafilosofiani on, että lähes kaiken voi korjata tai ainakin maalata. Ja sillä maalaamisella pääsee usein jo yllättävän pitkälle. Eikä maksa kovin paljon, varsinkin jos tekee itse.

Tästä saunamökin, vajan ja huussiin maalaamisesta on nyt jo muutama kesä, mutta tämä on yhä ikimuistoinen projekti. Reilut neljä vuotta sitten hankimme pittoreskin mummonmökin eli suomeksi sanottuna pari röttelöä tönöä, kivalla tontilla. Budjettimme oli todella pieni. Olin kuitenkin vakuuttunut, että pelkällä maalilla saisimme jo ihmeitä aikaiseksi. Ja niin saimmekin, vai mitä sanotte?

Saunamökki aloitustilanteessa ja juuri maalattuna, ennen uuden terassin valmistumista.

Saunamökkimme on ehtaa 70-luvun hirsimökkituotantoa. Kevythirsiseinät oli maalattu vuosien saatossa todennäköisesti jonkintyyppisellä kuullotteella ja ovet öljymaalilla.

Ihan ensi töikseni rapsuttelin kaiken irtonaisen maalin ensin irti, samoin kaikki hämähäkinseitit ja roskat, joita löytyi mökin ulkonurkista. Sitten ryhdyin reippaasti vaan maalaamaan lämpömittarin noustessa kunnolla plussaan.

Maalina minulla oli Tikkurilan Vinha, sävytettynä tummanharmaaksi, koodilla 612X.

Vinha soveltuu niin uudelle kuin myös aiemmin maalatulle pinnalle ja elää alustansa mukaan eli on tähän kohteeseen juuri sopiva maali. Se on myös hyvin käyttäjäystävällinen maali. Se ei roisku ja loisku ympäriinsä, kuten vaikka öljymaalit, ja jälki on kerrasta hyvä.

En tehnyt itselleni mitään kummempaa aikataulua. Tämä oli ensimmäinen ulkomaalausprojektini, joten en osannut arvioida kuinka kauan maalaamisessa menisi.

Meni yksi viikonloppu. Olin jotenkin ajatellut, että joutuisin rehkimään todella kauan, mutta tämä kävi yllättävän kepeästi. Isot pinnat on helppo maalata, kun maali levittyy hyvin, ja yksi maalauskerta riitti mainiosti. Pidin tyylin yksinkertaisena eli jätin kaikki korostevärit pois. Näin sain myös vähän modernisoitua mökin tyyliä.

Saunamökin jälkeen oli vuorossa vielä vanha vaja, joka näytti todella röttelöltä. Sillekin uusi maalipinta teki ihmeitä.

Romahtamaisillaan ollutta huussia emme kyenneet korjaamaan ”ihan vain maalilla” eli se piti uusia ja myös maalata.

Ja entä sisätilat? Ne myös maalattiin. Vaikka mänty on sitä aidointa 70-lukua, on se tummuneena pienissä tiloissa aika ”vahva” ja vähän tunkkainen. Eli saunamökin vierashuone sai valkoiset pinnat ja näin myös rutkasti enemmän valoa. Saunakin sai oman käsittelynsä, mutta siitä ehkä myöhemmin lisää.Eli kuten huomaatte, aika kivan piristyksen saa jo ihan maalilla. Ja itse nautin aina tästä muutosprosessista niin paljon, että työ, joka täytyy tehdä, tuntuu lähinnä vain huvilta.

Maalin valinnassa pitää kuitenkin olla aina tarkka eli valita oikean tyyppinen ulkomaali kohteen mukaan. Siinä kuten myös muissa maalaukseen liittyvissä kysymyksissä auttaa Värisilmän Maalitohtori – suosittelen tutustumaan.

Entä mitä muuta tarvitaan? Tietysti maalipensselit ja mahdolliset raspit / maalinpoistajat, joilla vanhan ja lohkeilleen maalin voi rapsuttaa irti. Ikkunanpokia maalattaessa on hyvä olla maalarinteippiä lasien suojaamiseen ja korkeita paikkoja varten tikapuut.

Ja lopuksi: reipasta mieltä sekä maalausiloa!

Minna Jones
Kirjoittaja

Minna Jones

Sisustusstylisti ja -suunnittelija Minna Jonesin sisustusjutuissa on tuotu esille hänelle mieleisiä materiaaleja ja tuotteita, sekä erilaisia sisustustrendejä. Inspiroivia lukuhetkiä!