Suojelukohteen ulkomaalaus onnistui Maalitohtorin avulla

Suojelukohteen ulkomaalaus onnistui Maalitohtorin avulla

Turkulaisen omakotitalon maalausprojektissa tarvittiin asiantuntijan apua, kun talon alkuperäinen värisävy piti selvittää.

Katariinanlaakson luonnonsuojelualueen reunalla sijaitsevan, 1957 rakennetun rintamamiestalon koko pihapiiri on suojeltu maisemakohteena. 10 aarin tontilla on alkuperäisen talon lisäksi 19 tammea sekä vuonna 2008 rakennettu uniikki, kuparipintainen laajennusosa.

Vuonna 1988 maalattu talo kaipasi uutta maalipintaa. Maalitohtori selvitti sävyn.

 

”Kun 2008 teimme tämän ns. tanskalaisen eli alkuperäisestä tyyliltään täysin poikkeavan laajennuksen, rakennusluvassa määriteltiin tiukasti, että kun talo maalataan, täytyy käyttää sen alkuperäistä sävyä”, kertoo talon isäntä.

Talo oli maalattu alkuperäisellä sävyllä vuonna 1988, kun se oli ollut asuntomessukohteena. Kun talon maalaus tuli jälleen ajankohtaiseksi keväällä 2017, matkaan tuli yllättävä mutka.

”Laajennuksen teon yhteydessä arkkitehti olikin määritellyt rakennusluvassa talon värin eri tavalla kuin alkuperäisessä rakennusluvassa”, kertoo talon isäntä.

Miten oikea sävy selvisi

Mikä alkuperäinen sävy lopulta oli ja mikä ero sillä oli uuden rakennusluvan sävyyn? Hän päätti kääntyä asiantuntijan puoleen selvittääkseen, millä sävyllä talo lopulta pitäisi ja kannattaisi maalata – ja minkä tyyppisellä maalilla. Apu löytyi Värisilmältä. Maalitohtori-palvelussa asiantuntija tulee tarvittaessa paikan päälle kohteeseen selvittämään maalityyppiä ja käytettyä värisävyä.

”Maalitohtori-koulutuksen saanut asiantuntija analysoi maalityypin erilaisten liuotteilla tehtyjen testien avulla. Värien aallonpituutta mittaavan ns. värimittarin avulla hän selvitti myös tarkasti, mikä talon alkuperäinen värisävy on”, isäntä kertoo vaikuttuneena. Värisävyjen ero osoittautui minimaaliseksi. Jotta eron näkisi käytännössä, maalitohtori tarjoutui tekemään purkillisen uuden värisävyn mukaista koemaalia ja sävytti sen.

”Tällaisen maallikon on hyvin hankala hahmottaa pienestä väriliuskasta, minkälainen väri on ulkona suurella pinnalla. Arvostin tällaista ”kotisovitusmahdollisuutta”, hän korostaa.

Maalitohtorin avulla isäntä päätyi kahdesta vaihtoehdostaan uuden rakennusluvan mukaiseen värisävyyn, joka kunnioittaa taloa sekä nykyisellään että sellaisena kuin se alun perin oli. Hän kiittääkin maalitohtoria ammattitaidon lisäksi erityisesti hänen kokonaisvaltaisesta estetiikan tajustaan sekä asiakaslähtöisyydestä.

”Maalitohtori osasi ottaa huomioon esimerkiksi sen, miten tiheäksi kasvaneet puut vaikuttavat koko pihan värimaailmaan ja miten sen voi talon värissä ottaa huomioon. Hän ei puhunut talosta kohteena, vaan kuin ystävänä.”

Talossa käytetty maali on Tikkurilan Ultra Classic (väri NCS S 1010-Y80R).