Unelmien värit: Talvi

Unelmien värit: Talvi

Talven Unelmien värit ovat kuin ne hetket, kun pakkaspäivän aurinko sinnittelee horisontin yläpuolella, maalaten taivasta joka hetki erilaisella pensselillä. Värien leikkiä on mukava seurata kotona ikkunasta nojatuolista vilttiin kääriytyneenä, kuppi kuumaa kädessä ja villasukat jalassa.

Talvisen sävypaletin koonnut värisuunnittelija Weronika Kangas Värisilmä Showroom Suomenojalta luonnehtii Unelmien väreistä valittua kuusikkoa päivitetyksi, tuoreeksi näkemykseksi suomalaisen talven värimaailmasta. Katso video:

Suurimpana inspiroijana on ollut pakkaspäivän auringon värjäämä taivas, mutta leudot talvet ovat tuoneet oman lisänsä talviseen väritykseen ja antaneet maan väreille uutta roolia. Vuoden 2020 ensimmäinen huikea Unelmien värien sävykuusikko on tässä!

  • Valkoista valoa. Tämän pehmeän valkoisen sävyn suomalaiset ottivat heti omakseen. Kaunis ja toimiva yleisväri kun tarvitaan kodikasta valkoista.
  • Karaoke. Täydellinen neutraali harmaa! Helposti yhdisteltävissä mihin tahansa sävyyn.
  • Taskurapu. Tyylikäs ja samalla ajaton orgaaninen ruskea. Maan sävy hienoimmillaan.
  • Ruusunen. Kevyt ja viileä roosa. Raikas, ei lainkaan imelä. Suosituin vaaleanpunainen.
  • Putous. Raikas ja hento minttu. Täydellinen lasten huoneen sävy.
  • Taivaanranta. Sävyn nimi kertoo oleellisen. Hento, elegantti sininen.

”Koska talvet ovat yhä useammin ja pidempään lumettomia, taivaan sävyjen rinnalle ovat nousseet syksyiset maan sävyt, jotka jatkavat sitkeästi omaa kauttaan vielä talven puolelle. Tämän vuoksi keskeiseksi sävyksi väripaletissa nousi muhkean ruskea Taskurapu”, Weronika taustoittaa.
Taskurapu

Taivaanranta, Ruusunen ja Putous tuovat Taskuravun kanssa aamu- ja iltaruskon sävyjä. Valkoista valoa raikastaa eri värikombinaatiot ja Karaoke antaa yhdistelmään kuin yhdistelmään ryhtiä.  ”Idea on, että värit ovat toimivia niin yksin kuin toisiinsa eri tavoin yhdisteltynäkin”, Weronika korostaa.
taskurapu sävy

Käytä värejä tilassa kokonaisvaltaisesti

Weronikalla on missiona kannustaa ihmisiä käyttämään värejä totutuista ratkaisuista poiketen. Esimerkiksi tehosteseinät tekevät tilan hänen näkemyksensä mukaan epätasapainoisen näköiseksi.

”Kun seinän lisäksi maalaa samalla sävyllä myös listat, ovet ja karmit, lopputuloksesta tulee yhtenäinen ja harmoninen”, hän suitsuttaa.
Rohkeimmat voivat maalata myös sopivassa kohteessa sisäkaton sävyllä. Weronika painottaa katon olevan tilan viides seinä, eikä ole mitään estettä miksi se ei voisi olla jonkun sävyinen.

”Kun katossakin on väriä, tilan kokemus tulee entistä kokonaisvaltaisemmaksi. Esimerkiksi jos makuualkovin maalaa Taskuravulla, tilasta tulee kuin lämmintunnelmainen pesä. Jos saman alkovin maalaa lattiasta kattoon Taivaanranta-sävyllä, siitä tulee ilmava, vaikka tila olisi pienikin”, hän havainnollistaa.

WERONIKAN VINKKI: Talven sävyt ovat tasapainoisesti ja tyylikkäästi edustettuna esimerkiksi Boråstapeterin uudessa Graceful Stories -mallistossa.

Mitkä sävyt kuvastavat kevättä? Se selviää huhtikuun alussa.

Mikä on värisuunnittelija?

Värisuunnittelijalla on erittäin hienojakoinen värien erottelukyky. Värisuunnittelija suunnittelee niin kotien kuin julkisten tilojen sävyvalinnat​ ja auttaa värien valinnassa laajan värikarttamateriaalin avulla​: ​Värikartastoissa jo pelkkiä valkoisen sävyjä on kymmeniä. Mikä tahansa sävy voi olla kylmä tai lämmin ja näiden yhdistämisessä on omat sääntönsä, jotta kokonaisuu​desta tulee miellyttävä ja esteettinen. ​Myös kunkin kohteen valaistusolosuhteet vaikuttavat värien havainnointiin. Värisuunnittelu kannattaa tilata ammattilaiselta kun haluaa yhteneväisen, harmonisen kokonaisuuden ja välttää virheharkintoja.