Väri antaa rakennukselle ryhtiä

Väri antaa rakennukselle ryhtiä

Jäppisten valkoinen talo maalattiin vihreäksi kymmenen vuotta sitten. Pinta on edelleen kuin uusi, sillä maali ei ole haalistunut eikä lohkeillut.

Jäppisen perheen omakotitalo sijaitsee Imatran Karhukalliossa. Toiselta sivultaan tontti rajoittuu naapuritonttiin, ja toisen rajan takaa alkaa metsä. Takapihaltaankin Jäppiset pääsevät suoraan maastoon. Vihreässä talossa asuvat Elina, Pasi ja Juho Jäppinen sekä saksanpaimenkoira Bella. Perheen esikoispoika on jo muuttanut omilleen.

Valkoinen vaikutti vaisulta

Vaikka valkoinen ulkovuoraus oli aikoinaan juuri se, mitä Jäppiset halusivat, talon ulkonäkö alkoi vuosien mittaan vaikuttaa jotenkin vaisulta. Varsinkin talvella talo näytti häviävän lumen keskelle. Myös vuorilaudat ja ikkunanpuitteet hukkuivat valkoiseen kokonaisuuteen, eivätkä isännän tekemät puuleikkauksetkaan päässeet oikeuksiinsa. Eniten väriä kaipasi Elina. –Vaimon lempiväri on vihreä, ja vihreähän talosta sitten tehtiin, Pasi kertoo.

Imatra, talo Pasi JäppinenTalon sävyn on toimittava kaikkina vuoden aikoina.

Imatra, talo Pasi JäppinenListojen maalaaminen on tarkkaa työtä. Tehtävän hoiti kunnialla Elina Jäppinen.

Esimerkkejä oli vähän

Elina ja Pasi käyttivät oikeanlaisen vihreän sävyn etsimiseen sekä aikaa että polttoainetta. Värikartta ja mallilaudat eivät riittäneet mielikuvituksen tueksi, vaan kumpikin halusi nähdä, miltä vihreä talo näyttää luonnossa. He ajelivat eri omakotialueilla, mutta kymmenen vuotta sitten vihreitä taloja oli aika vähän. Lopulta oikea sävy löytyi. Väristä keskusteltiin vielä tutun Vä- risilmä-kauppiaan kanssa. –Meillä on Imatralla erinomainen Värisilmä-myymälä Sisustus ja Väri, jonka yrittäjältä Markku Oinoselta saa aina asiantuntevia neuvoja, pariskunta kehuu.

Maaliksi valittiin Teknoksen värikartasta vesi-ohenteinen Panu-ulkomaali. Merkki oli tuttu, sillä vuonna 1999 valmistunut talo oli uutena maalattu Panulla, eivätkä seitsemän vuoden säänvaihtelut millään tavalla näkyneet talon pinnassa.

Imatra, talo Pasi Jäppinen

Mieleisen vihreän sävyn etsimiseen kului aikaa ja bensiiniä.

Pääosin pensselillä, ja akvarellisiveltimellä loput

Jäppiset maalasivat talon itse. Elinalla oli alkukesä sopivasti vapaata. Omassa puusepänliikkeessään työskentelevä Pasi varasi maalaamiseen illat ja viikonloput. Tehtävänjaossa Elinalle lankesi talon alaosa ja Pasille yläosa. –Siitä ei todellakaan tarvinnut keskustella, sillä pelkään korkeita paikkoja, Elina sanoo. –Minä taas luotin siihen, ettei edes peitelistoja tarvitse irrottaa, koska Elina on niin tarkka, Pasi jatkaa. Peitelistojen ympärykset Elina maalasikin akvarellisiveltimellä. Ennen urakan aloittamista hän teki kuitenkin koemaalauksen autotallin seinään. – Maalipinta näytti illalla myrkynvihreältä, ja sanoinkin Pasille, että taisimme valita liian tumman sä- vyn, Elina kertoo. Sävy vaihdettiin vaaleammaksi ja lopputulos vaikutti hyvältä.

Yksi kerros maalia riitti

Jäppiset hieman epäilivät, riittääkö yksi vihreä maalikerros peittämään vahvan valkoisen. – Hyvin peitti! Panu on riittoisa maali, Pasi sanoo. Valkoisesta talosta tuli viikossa vihreä. Vielä kymmenen vuoden jälkeenkin talo näyttää vastamaalatulta ja perhe on tyytyväinen värin ja maalin valintaan.

– Maalaaminen on edullista ja valmista tulee no-peasti. Maalin valinnassa kannattaa luottaa asiantuntijaan eikä laadusta kannata tinkiä, Pasi toteaa.

Loppukeväästä Jäppiset lähtevät jälleen maaliostoksille. Vihreän talon pihanpuoleisen terassin lattia on tarkoitus käsitellä ruskealla puuöljyllä. Myös Saimaan rannalla sijaitsevan vapaaajan asunnon ulkomaalaus on kesän työlistalla.

– Talosta tulee vaaleanharmaa. Ja Panulla sekin maalataan.

Imatra, talo Pasi Jäppinen

Kesällä Jäppiset aikovat käsitellä terassin lattian puuöljyllä.

Imatra, talo Pasi Jäppinen, Pasi Jäppinen