Talon maalaus – lue maaliasiantuntijan vinkit

Talon maalaus – lue maaliasiantuntijan vinkit

Talon ulkomaalaus on aina iso ja vaativa urakka. Työn jäljen soisi kestävän mahdollisimman pitkään kauniina.

Työvaiheisiin, materiaaleihin, maalimenekkiin ja työssä käytettäviin välineisiin kannattaa siis tutustua huolella ennen urakkaan ryhtymistä.

Maalaustalkoot, joissa on kiva porukka ja maistuvaa ruokaa on mieleenpainuva tapahtuma. Maali ei ole kallista, ja laadukkailla tuotteilla ja ohjeilla lopputulos onnistuu varmasti.

Neuvoja onnistuneeseen lopputulokseen antaa Värisilmän Maalitohtori ja Värisilmä-liikkeiden asiantunteva henkilökunta. Tiesitkö, sinulla on myös mahdollisuus käyttää ulkomaalaukseen liittyvissä kysymyksissä Maalitohtoreidemme palveluita. Maalitohtori käy tarvittaessa myös paikan päällä ja tekee suosituksen pintojen pohjatöistä sekä maalauskäsittelyistä. Kysy palvelusta paikallisesta Värisilmä-liikkeestä.

 

Ennen töihin ryhtymistä on varattava aikaa kunnollisen värisuunnitelman tekoon. Talon tyyli, ikä, ympäristö sekä aikaisempi väritys antavat suuntaa värivalintojen tekemiseen. Hyvä muistisääntö värejä valitessa on, että värit näyttävät suurilla pinnoilla aina vaaleammilta ja kirkkaammilta.

Mikäli olet epävarma värien suhteen, auttaa Sävylä-värisuunnittelupalvelumme. Oikean sävyn löytämisessä auttaa myös, jos teet pienelle alueelle muutamalla värisävyllä koemaalaukset oikean värisävyn löytämiseksi. Mieti myös värivalintoja tehdessäsi minkälaisen taustan eri vuodenajat antavat talosi värimaailmalle.

Jokainen maalausprojekti on omanlaisensa, mutta noudattamalla ohjeita ja suunnittelemalla projektisi huolella, onnistut varmasti.

Vinkkejä onnistuneeseen lopputulokseen:

  1. Maalin valinnassa ota huomioon maalattava pinta – onko kyseessä vanha vai uusi pinta. Vanhan pinnan maalauksessa kannattaa jatkaa aikaisemman maalin kanssa yhteensopivalla tuotteella, kun taas uuden pinnan maalauksessa koko ulkomaalien tuoteperhe on käytettävissä. Huolella tehdyt käsittelyt suojaavat puupintoja auringonvalon ja kosteuden kuluttavilta vaikutuksilta, sen vuoksi ilmansuunnat ja rakennuksen sijainti on otettava myös maalivalinnoissa huomioon. Huomioi myös, että värit näyttävät suurilla pinnoilla aina vaaleammilta ja kirkkaammilta.
  2. Pese likaiset ja homehtuneet pinnat varmistaaksesi maalin pitävyys. Tarkista puupintojen kunto ja korjaa vauriot ennen pohjatöiden aloittamista.
  3. Huolella tehdyt pohjatyöt ovat hyvän lopputuloksen kannalta tärkein tekijä.
  4. Suunnittele maalausaika säätilojen, lämpötilan, ilman kosteuden ja valaistuksen mukaan. Kevät- ja alkukesä on kasteettomien öiden takia parasta maalausaikaa. Yökaste saattaa himmentää öljymaalilla maalatun pinnan. Auringonpaahteessa ei kannata maalin nopean kuivumisen takia maalata, suositeltavaa on ryhtyä hommiin puolipilvisessä ja kuivassa, yli +10 asteen säässä. Aurinkoisena päivän kannattaa suunnitella maalausurakka auringonkulun mukaan maalamalla aina varjon puolella. Maalattavan pinnan tulee olla aina kuiva.
  5. Suojaa ympäristö maali- ja pesuroiskeilta ja käytä suojavaatetusta.
  6. Jokaiseen työvaiheeseen ja maalityyppiin löytyy omat välineensä ja työn sujuvuuden ja hyvän lopputuloksen kannalta hyviin välineisiin kannattaa satsata.
  7. Pinnat maalataan ohjeen mukaan 1-2 kertaa maalityypistä riippuen. Tutustu huolella tuotteen etikettiin ennen maalauksen aloittamista. Älä maalaa liian paksuja kerroksia kerralla. Maalin todellinen väri tulee esiin maalin kuivuttua.
  8. Muista sekoittaa maali huolellisesti ennen käyttöä ja myöskin käytön aikana.
  9. Huolehdi maalijätteiden sekä tyhjien maalipurkkien asianmukaisesta hävittämisestä ja puhdista työvälineet huolellisesti. Hyvin tehty menekin laskenta vähentää ylijäämämaalin määrää.
  10. Huolla pinnat jatkossa pesemällä likaantuneet pinnat maalatuille pinnoille tarkoitetulla pesuaineella sekä tarkkailemalla vuosittain varsinkin etelän- ja lännenpuoleisten maalipintojen kuntoa.